Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти, казва 

...
Българският потребител винаги е бил силно ориентиран към родните продукти, казва 
Коментари Харесай

Над 90% от асортимента в BILLA България е от бг фирми

Българският консуматор постоянно е бил мощно насочен към родните артикули, казва  Асен Каранедев  Плодовете и зеленчуците под марката „ BILLA Градини “ са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната BILLA България е партньор със 709 локални компании
Асен Каранедев е началник на направление „ Свеж подбор “ в отдел „ Развитие на категориите “. Работата му за водещи в Европа интернационалните търговски вериги дефинира и сполучливата му кариера в BILLA България, която продължава към този момент 10 години. Отговаря за стратегическото развиване на асортимента в компанията, комерсиалните взаимоотношения с снабдители и сътрудници, процеси по доставка и промоции на над 10 000 продукта, формиращи асортимента на основни категории в комерсиалната верига.

- Г-н Каранедев, BILLA България към този момент 22 години сполучливо си партнира с българските производители. Как тези партньорства отговорят на настоящите потребности на клиентите?

- Българският консуматор постоянно е бил мощно насочен към родните артикули. От една страна, тъй като познава и избира усета и качествата им, а от друга, тъй като има вяра, че по този метод предизвиква българското произвеждане и стопанска система. Актуалните потребности в потреблението не са по-различни от това, което бяха преди интервала на пандемията, в случай че той по някакъв метод прокарва разграничителна линия с това, че повлия както на обществения живот, по този начин и на покупателните качества. Очакванията и потребностите на клиентите остават предпочитано ориентирани към разнообразието, към свежите плодове и зеленчуци, качественото прясно месо, хлябът и хлебните артикули, които носят обичаен усет и мирис, млечните артикули, които са неизменима част от всекидневното меню, както и трайните артикули, които постоянно могат да бъдат разполагаем.

За покриването на тези упования BILLA България към този момент 22 години разчита и развива стратегическите си партньорства с локалните снабдители. Над 90% от асортимента в комерсиалната верига се доставя от български компании. Зад тази статистика стои освен общото ни схващане за съвременна търговия, познаване на усета и желанията на българския консуматор, само че и доста старания в сложни времена като тези, в които живеем през последните години и доверие в капацитета на общото ни развиване.

- Как се промени методът на BILLA към локалните производители по отношение на пазарните трендове през 2021 година?  

- Не бих споделил, че има смяна, тъй като BILLA България постоянно е била насочена към локалните производители и развивала бизнес връзките си с тях. Общият брой на българските компании, с които работим е 709 като единствено през миналата година сме сключили контракти с нови 32 компании. Голям бе броят на нови снабдители в категорията „ плодове и зеленчуци “ да вземем за пример, което ясно демонстрира задачата ни, а точно да отговорим по най-хубавия вероятен метод на упованията на клиентите за прохлада и многообразие в тази категория.

С сходна постоянна мрежа от снабдители сме в положение да посрещнем разнообразни пазарни трендове. Асортиментът ни разрешава както многообразие в марките и усетите, по този начин и в ценовия набор, което пък е константа в потребителското държание.

- BILLA построява дълготрайни партньорства със 709 локални компании, които доставят над 90% от асортимента ѝ. Кои са основните категории, които обгръщат те? Как се развива съдействието ви с тях през годините?

- 90% от асортимента на комерсиална верига като BILLA може да се обезпечи единствено на база устойчиви и надеждни партньорства. Вярвам, че този резултат разкрива тъкмо това във връзка с съдействието ни с българските производители. Съответно наличието на български артикули е преобладаващо в основните категории. Клиентите ни могат да избират измежду над 85% салами и месни деликатеси българско произвеждане, над 80% продукти сирена и кашкавали, създадени в страната, 75% пилешко и птиче месо, над 50% свинско, доставени от родни компании. Високи е % на продуктите, доставени от локални компании и в категориите „ самун и хлебни артикули “ и „ плодове и зеленчуци “, изключително в сезона.

- Нараства ли известността на личните марки на веригата и какво е наличието на български артикули измежду тях?

- BILLA България има 20 лични марки, показани в комерсиалните ни обекти, а българско произвеждане са 52% от тях. Същият е процентът български артикули и под личната марка CLEVER, която предлага качество на добра цена при питателните и нехранителните продукти. 100% отговор на упованията на потребителите за родна продукция дават добре познатите на нашите клиенти лични марки „ BILLA Градини “ и „ Българска плантация “, които през последните години печелят самопризнание и в потребителска ранглиста за обичани марки. Плодовете и зеленчуците под марката „ BILLA Градини “ да вземем за пример са отгледани в 180 градини и оранжерии в страната, обхванати от специфична стратегия за надзор на над 800 типа пестициди. Артикулите с бранд „ Българска плантация “ подсигуряват на ценителите на месото също 100% български генезис. 

23% от продуктите под марката BILLA Bio още веднъж са българско произвеждане – качество отгледано с почитание към околната среда. Българско произвеждане са и 29% от продуктите под марка BILLA, която предлага качеството на висококласните артикули в категорията, само че на по-ниска цена. 11% от приготвените по специфични предписания продукти под личната марка BILLA Premium са българско произвеждане.

- Как компанията дава отговор на възходящата потребност от поддръжка към българските земеделци в пандемична конюнктура?

- Отговаряме на възходящите потребности на българските земеделци с резистентност на нашите партньорства, с развиването на стратегии като BILLA Градини да вземем за пример, в границите на която предоставяме създадени схеми за растителна отбрана на нашите сътрудници, организираме обучителни семинари с интернационалните лектори за актуалните способи в растителната отбрана и устойчивото земеделие, а също по този начин интензивно промитираме продукцията им със силата на маркетинговите акции.

Допълнително, дейната ни агресия, ориентирана към дребни и междинни обитаеми места в страната, подтиква опциите за увеличение на размерите, разпознати на нови местни снабдители и даване на комерсиална територия за качествена земеделска продукция.

- Фермерските пазари в последните години също се утвърдиха като форма за показване на българска продукция от страна на по-малки производители. BILLA предизвиква ли такива?

- Категорично да. През годините сме били хазаин на голям брой такива в партньорство с разнообразни организации. В края на предходната година в Габрово поставихме началото на едно локално партньорство, което ще продължи и през цялата сегашна година. Фермерският пазар „ От БГ “, който всеки месец гостува на магазина ни в града, показва продукцията на над 20 производители, фермери и занаятчии от района на Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Казанлък. Вярваме, че по този метод насърчаваме по-малките производители и предоставяме територия, на която тяхната продукция да бъде позиционирана уместно и да притегля потребителското внимание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР